Dziś mija 100. rocznica urodzin najbardziej znanej amerykańskiej kucharki Julii Child. Była autorką licznych książek i programów kulinarnych. Spopularyzowała w USA kuchnię francuską. W 2009 roku nakręcono film na podstawie jej książki Julie & Julia: 365 Days, 524 Recipes, I Tiny Apartment Kitchen z Meryl Streep w roli głównej.
Oto kilka zdjęć bohaterki dzisiejszego bloga oraz zdjęcie z filmu z Meryl Streep.
Poniżej znajdziecie również jeden z jej przepisów (niestety jeszcze przeze mnie nie sprawdzony) na zupę czosnkową.
Zupa czosnkowa
Składniki na 4 porcje:
-16 ząbków czosnku
-1800 ml wody
-2 łyżeczki soli
-szczypta pieprzu
-2 goździki
-1/4 łyżeczki szałwi
-1/4 łyżeczki tymianku (dałam dwie gałązki)
-mały listek laurowy
-2 gałązki natki pietruszki
-6 łyżek oliwy
-3 żółtka
Sposób przygotowania:
Czosnek w łupinkach wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy 30 sekund, wyjmujemy, obieramy z łusek. Do garnka wrzucamy obrany czosnek, przyprawy, wodę i 3 łyżki oliwy. Gotujemy przez 30 minut.
W misce ucieramy żółtka i dolewając po kropelce pozostałą oliwą ucieramy jak na majonez. Zupę zdejmujemy z gazu, wyjmujemy czosnek, wlewamy masę żółtkową i czosnek przepuszczony przez praskę.
Podajemy posypane parmezanem, z grzankami z parmezanem i tymiankiem.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz