czwartek, 20 grudnia 2012

świąteczne pierniczki

Dziś przepis na pyszne świąteczne pierniczki! Są mega proste i szybkie do zrobienia (zależnie tylko dla ilu osób pieczecie i z jakiej ilości ciasta, bardzo możliwe, że pieczenie może się przedłużyć;) )
Pierniczki piekłam już 2 razy w tym roku, przeznaczę je na prezenty dla znajomych bardziej i mniej :)
Oto składniki, których potrzebujecie:

70g margaryny
125g miodu (najlepiej płynnego)
70g cukru
1 czubata łyżka przypraw do piernika
1 jajko
1 łyżka kakao
250g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Na początek miód, margarynę i cukier rozpuszczacie w garnku. W tym czasie miksujecie jajko z kakao i przyprawą do piernika. Masa miodowa musi przestygnąć. Gdy już będzie gotowa, dodajecie do kakaowej mieszanki mąkę i masę miodową na przemian. Miksujecie bardzo, bardzo długo, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto na pierniki możecie do samego końca miksować przy pomocy spiralnych końcówek. 


Ciasto na pierniki będzie elastyczne i będzie "przeciekać przez palce", nie może jednak kleić się do rąk. Jeśli tak jest, dodajcie odrobinę mąki.


Gotowe ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. 
Następnie ciasto wałkujemy i wykrawamy pierniki dowolnych wzorów. Podana ilość ciasta wystarcza na ok. 20 - 30 pierniczków, zależnie od wykorzystanych foremek. Pierniki pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.


Gotowe, wystudzone pierniczki smarujemy lukrem (ja zamiast wody dodaję sok z cytryny lub pomarańczy).


Gotowe pierniczki zapakuję w przezroczystą folię i ustawię pod choinką!


Wesołych świąt!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz